Tänkvärda ord

"Hemligheten om hälsa för både sinnet och kroppen är inte att sörja för vad som hänt, oroa sig för framtiden eller att förvänta sig problem, men att leva i nuet, vis och ärlig."

Buddha


Utveckling i lågkonjunktur

I ekonomisk lågkonjunktur blir vi försiktiga och drar ned på våra utgifter. Det är i de flesta fall väldigt smart gjort, det är bra att vara förberedd på sämre tider. Kanske står man inför hot om varsel eller så har man redan blivit tvungen att gå från sitt jobb, alternativt blivit tvungen att avskeda anställda.

Men, och det är ett stort men, samtidigt är det kanske nu man har chansen att utvecklas! Både som person och organisation. En omställning i tillvaron ger chansen till att se över situationen. Hur väl fungerar det egentligen idag. Hur nöjda är vi med det vi gör och presterar.

Kan det vara så att vi nu fått en möjlighet att göra en helomvändning med våra liv, eller organisation?

Jag tror det. På så sätt kan något gott komma ur det jobbiga. Detta är inte alltid lätt att göra själv. Man ser inte riktigt skogen för alla träden. Då kan det vara en bra idé att anlita någon utifrån,en coach som hjälper till att se alla möjligheter, lösningar och all potential som faktiskt existerar. 

Att anlita en coach kan kosta lite pengar, även om det finns många olika alternativ för olika plånböcker och smaker, men det kan det absolut vara värt. För i slutänden kanske vi faktiskt vinner något på det!

Kolla gärna i kategorilistan efter mina priser om det låter intressant. 

Tacksamhet

Jag tror verkligen att ett av de viktigaste stegen i ett förändringsarbete gällande personlig utveckling är att känna tacksamhet. Tacksamhet för det du har idag!

Det betyder inte att du nöjer dig med läget som det är nu, men det gör att du hamnar i rätt stämning/ frekvens. Om du känner tacksamhet så intar du ett vänligare sinne och en positiv inställning som är viktig för att klara av förändringen.

Jag brukar försöka börja min dag med att komma på så många saker som möjligt som jag faktiskt är tacksam för. Idag känner jag mig otroligt tacksam för följande:

- Att jag sovit så gott inatt!
- Att jag hade så lätt för att komma upp vid tio i sex!
- Att min kropp fixade spinningpasset så bra som den gjorde!
- Endorfinkicken jag går på just nu!
- Att det var uppehåll och bra temeratur när jag cyklade imorse!
- Att jag har ett sånt roligt och inspirerande arbete!
- Att jag fick träffa på så underbara människor (varav en var en viktig kontakt som jag tänkt på sen igår) imorse!
- Att det är fredag!
- Mitt älskade arbetsrum!
- Att det finns så mycket bra, inspirerande och uppiggande musik!
- Att jag ska få mysa med en av mina systrar ikväll!
- Att MSN finns så jag kan kommunicera med min älskade man som är bortrest!


Tänkvärda ord

"De flesta av oss slösar bort våra liv som om vi hade ytterligare ett på banken."

Ben Irwin

Drömlista

Jag kan varmt rekommendera att göra en egen drömlista. Det ska vara en lista där alla dina drömmar finns med, smått och stort, realistiskt och orealistiskt - allt som du någonsin drömt om kort och gott. Bara att våga tänka efter och skriva ned dessa gör att du har kommit några steg närmre drömmarna.

Några av drömmarna kanske du till och med formulerar om som mål. Du vet väl att mål är drömmar som har fått ben :) Gå sedan igenom listan ett par gånger om året. Stryk det som du utfört och lägg till nya drömmar.

Jag tycker att det är en väldigt upplyftande känsla att se hur mycket intressant det finns att göra här i världen. Dessutom är det härligt frigörande att drömma fritt utan begränsningar.

En av mina drömmar just nu - romantisk semester med min man!

Meningen med coaching

Har du någon gång kastat ett mynt i en önskebrunn?

Eller plockat ett fyrklöver och önskat dig något?

I alla tider har vi människor väntat på att mirakel ska inträffa. Idag är vi betydligt mer medvetna om att vi med våra egna tankar, ord och handlingar kan styra våra liv i den riktning vi önskar. Det är det coaching handlar om. Att ta ett fastare grepp om rodret och ta sikte på våra drömmar.


Mer lycka

Några fler tips om hur du kan få in ännu mer lycka i vardagen.

- Gör ett medvetet val - bestäm dig för att vara lycklig.
- Gör någon annan lycklig - det smittar.
- Om något känns tråkigt (t.ex. en arbetsuppgift) - tänk då på att den uppgiften betyder något för någon annan.
- Se till att inte skjuta upp jobba eller tråkiga saker utan gör dem det första du gör på dagen. På så sätt "förgiftar" du inte hela dagen med dina negativa känslor och tankar kring uppgiften.
- Ta micropauser under dagen och gör då sådant som verkligen gör dig lycklig.
- Sätt på en bra låt som gör dig lycklig.

Dagens tio positiva

I perioder när jag känner mig lite nere eller när det mesta känns meningslöst och tråkigt brukar jag ta för vana att varje kväll göra en lista med dagens positiva händelser. Dessa positiva saker, minst tio stycken, kan vara stora som små, handla om mig som person eller om andra.

Dagens lista ser ut som följer:
1. Underbart med skogspromenad!
2. Älska kantareller och blåbär!
3. Så trevligt att få umgås lite med familjen!
4. Lyx att bli bjuden på grillat till middag och äta ute!
5. Jag har varit duktig och läst en hel del!
6. Jag var riktigt pigg imorse när klockradion gick igång tidigare än vanligt!
7. Jag får umgås med min älskade man hela kvällen!
8. Ikväll får jag titta på min favoritserie!
9. Jag har verkligen ansträngt mig för att vara positiv idag!
10. Inga sötsaker idag!


Mindfulness

Att vara närvarande i nuet är i mitt tycke väldigt viktigt för att leva livet fullt ut. Det gör att vi har lättare för att slappna av så att vi kan känna efter hur det känns just nu och vet vi detta så har vi även lättare för att välja hur vi tänker och känner.

Det lättaste och bästa sättet för mig att vara närvarande är att gå i skogen och plocka svamp. Inget annat kan få mig att så gå upp i nuet och känna välbefinnande! Andra aktiviteter som har liknande effekt är meditation, spinning (när man  har flow) och att sola. 

Koll på träningen

Ett litet tips för att få koll på träningen och för att få lite extra motivation (vilket ju alltid är bra att få) är att skaffa sig en träningsdagbok. Det finns många lättförståeliga och bra träningsdagböcker på nätet, både kostnadsfria och sådana man får betala för.

Jag är själv är medlem i Shape Link http://www.shapelink.com/

Bästa starten på veckan?

Jag började min måndagmorgon med ett pass poweryoga på gymmet. Därefter hade jag en helt underbar stressfri morgon med en varm dusch, frukost med tidningsläsning, nyheterna på TV och en snabb runda på nätet.

Tänk vad mycket tid man vinner på att gå upp lite tidigare någon gång ibland ;)

Tänkvärda ord

Hittade ett helt gäng bra citat i boken "Wellness Kroppen, själen och livet"  av Yvonne Lin. (Förövrigt en mycket bra bok för den som nyligen blivit intresserad av hälsa i ett större perpektiv.) Här kommer några... hoppas de inspirerar!

"Kroppen är som ett gångjärn. Det rostar om det inte används."

Hua Tuo


"Den som inte har tid för hälsa får förr eller senare ta sig tid för sjukdom."

Rudolf Steiner


"Vi lever alla under samma himmel, men vi har inte alla samma horisont."

Konrad Adenauer


"Allt man behöver här i livet är kunskap och självförtroende, sedan är framgången given."
 
Mark Twain
Citat

"Att inse att man är okunnig är ett bra steg mot kunskap."

Benjamin Disraeli


Jag kan inte annat än hålla med. Ju mer jag pluggar och läser desto mer inser jag hur lite jag vet och det gör mig ödmjuk och ännu mer nyfiken på att lära mer.

Exempel på coachingområden

  • Nå mål och drömmar
  • Beteendeförändringar t.ex. stress, vikt, träning
  • Personlig utveckling
  • Karriärutveckling
  • Finna balans i livspusslet

Citat

"De människor som fått ut mest av livet är inte de som levt ett sekel utan de som levt varje minut."

Colette

Att jobba mot mål

En stor del av coachingens framgång är att man hela tiden sätter upp mål som man jobbar emot. Fokus ligger hela tiden på lösningen - inte problemet! Jag har läst någonstans att mål är drömmar med ben och det tycker jag låter bra :)

Ett bra mål ska vara SMARTE.

Specifikt - målet ska vara så exakt och enkelt uttryckt som möjligt.
Motiverande - målet är mest motiverande om du själv är med och sätter upp det.
Ambitiöst - målet ska vara krävande men ändå möjligt att nå.
Relevant - målet måste ligga i linje med din övergripande vision.
Tidsbestämt - mål kan vara både lång- och kortsiktiga men det ska vara tidsbestämt så du vet vad du har att jobba med.
Ekologiskt - målet och vägen dit måste fungera i ett större sammanhang, det får inte "skada" din omgivning.

Tänkvärda ord

"Jag tog en visualiseringsövning från Apollo- programmet och införde den bland de olympiska idrottarna under 1980- och 1990-talet. Vi kallade det för Visuell Motorisk Träning.
     
När du visualiserar materialiserar du. Det mänskliga sinnet har en intressant förmåga. Vi bad en grupp olympiska idrottare att enbart visualisera att de sprang ett tävlingslopp, och sedan kopplade vi på dem en avancerad biofeedbackutrustning. Otroligt nog var det samma muskler som aktiverades i precis samma ordning när de sprang sitt lopp i tankarna som när de sprang det i verkligheten. Vad berodde det på? Jo på att hjärnan inte kan skilja på om man verkligen gör något eller bara tänker på att man gör det. Om du har varit där i tankarna kommer du att vara där med din fysiska kropp också."

Dennis Waitley ur "The Secret"

Att börja motionera

Studier visar att motiven när många människor börjar motionera har ett investeringsvärde. Det vill säga att de vill få ut något specifikt av träningen till exempel att gå ned i vikt eller eller få bättre hälsa.

De första motionspassen känns ofta som jobbiga både fysiskt och psykiskt men efter ett tag så försvinner obehagkänslorna och motivet till att motionera förändras.

Motionen får då istället ett egenvärde, att motionen eller något annat som är nära förknippat med detta är motivet i sig och viktigare än investeringsvärdet (Andersson, Forsberg & Malmgren, 2006).


Underbara träningJag har kört igång med gruppträningen igen för den här säsongen, jag brukar hålla upp under sommaren och några veckor i december, och oj vad skönt det är! Endorfinkickarna av ett tungt men härligt träningspass är verkligen inte att leka med :) Ville bara påminna om detta! Känslan efteråt av skön trötthet, peppning och stolthet är inte heller fy skam.


Fler tips för att förgylla hösten

Underbara vackra höst!

- Gå ut och lek amatörfotograf - lätt idag med digitalkamerans hjälp!
- Planera in lite trevligheter, med partner, barn, vänner och övrig familj, under hela hösten - då finns det hela tiden något att se fram emot!
- Bada badkar med tända ljus och lugn musik!
- Prova något nytt och utmanande!
- Baka, sylta och safta naturens överflöd!
- Fixa en söndagsbrunch!
- Bjud någon på thé alternativt hemmagjord varm choklad med nybakta scones och muffins!
- Passa på att fira almanackans alla mer eller mindre lustiga högtidsdagar - vi behöver allt ljus i mörkret vi kan få!
- Påbörja julens stök, såsom julklappsinhandling och annat som kan förberedas, i god tid - så slipper du dessutom stress längre fram!
- Mys i soffan med en god bok eller film!


Cool kille!

9, 58!!!Läser Lasse Anrells krönika, tydligen har Bolt haft både ADHD och skolios.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/anrell/article5652617.ab

Allt är möjligt :)

Tankar kring eget ansvar

När jag läste boken "Självkänsla nu!" av Mia Törnblom fastnade jag bland annat för denna viktiga lista över saker som vi själva måste ta eget ansvar för:

- Dina egna handlingar.
- Dina beslut.
- Att dina drömmar och önskningar blir uppfyllda.
- Ditt val av partner.
- Hur du hanterar människor - på arbetet och i privatlivet.
- Din egen lycka.

Du skapar själv ditt liv och du gör det med dina tankar. Så var medveten!


Citat

"Lyckan är lik en parfym; vi kan inte stänka den på en annan utan att ett par droppar faller på oss själva."

Shakespeare

Motivation i grupp

Författaren och psykologen Anders Engquist skriver i boken "Om konsten att samtala" att han under ett seminarium för högre personaltjänstemän och utbildare gjorde en gruppövning för att ta reda på hur man på en arbetsplats kan skapa förutsättningar för att människor ska vilja göra en intresserad arbetsinsats. Eller kort sagt hur man kan skapa motivation.

Detta kom grupperna fram till var viktigt:

1. Självkännedom, mod och öppenhet.
2. Tydlighet.
3. Delaktighet och tillit.
4. Att bekräfta människor.
5. Empati, inlevelse och social kompetens.
6. Feedback.

Citat

"Livslust är att alltid ha kommande projekt i ögonvrån."

Okänd

Lycka

Lycka är inte något du kan beställa eller äga. Lycka är något du är. Det finns dessutom forskning som säger att ungefär 2/3 av oss inte vet hur vi ska vara lyckliga (O'Connor & Lages, 2004).

Så om vi inte vet hur vi ska vara lyckliga eller vad som gör oss lyckliga är det inte heller lätt att ha ett lyckligt sinnestillstånd mer än ett kort tag. Här kommer en kort övning som utgår från självobservation.

- Vad innebär "att vara lycklig" för dig?
- Tänk på ett tillfälle när du var lycklig. Hur var det?

Skriv ned det som först dyker upp i huvudet, försök att inte tänka efter för mycket, utan gå på det spontana. Använd dig sedan av svaren och se till att du får in fler sådana eller liknande situationer i din vardag.

Lycka för mig!

Slut på semestern = början på något nytt!

Många avslutar eller har avslutat sin semester nu. Det är lätt att dras ner i höstmörkret, både bildligt och bokstavligt, men försök att fokusera på det positiva!

- Det är fortfarande sommarmånad!
- Tänk på alla trevliga kräftskivor som väntar (eller planera en egen)!
- Det kan vara varmt länge till!
- Njut av skogspromenader med svamp- och bärplockning!
- Äntligen kan man få tag på folk igen (tag kontakt med någon du saknat)!
- Det är snart dags för en ny garderob (klädgalningen inom mig talar)!
- Dags för nya tag och nya rutiner!
- Nya utmaningar inom arbete eller skola väntar!

Inget blir bättre av att gå runt och vara negativ eller sakna det som varit. Du styr dina känslor med Dina tankar! Gör ett aktivt val - välj Dina tankar, så lovar jag att det kommer att kännas bättre!


Tänkvärda ord


"Det är mitt liv på gott och ont.
Det är jag som upplever livets växlande situationer.
Ingen annan än jag själv kan leva mitt liv,
ha mina glädjeämnen och mina sorger!
Även i situationer som jag inte personligen
kan rå för, är det jag,
och ingen annan,
som befinner mig där
och måste fatta beslut
om hur jag ska hantera det inträffade."

Kierkegaard

Därför är det klienten, inte coachen, som är experten i samtalet. Ingen annan än klienten vet hur denne har det. Därför kan andra inte heller ge råd - bara hjälp att se valmöjligheterna.

Inspiration på YouTubehttp://www.youtube.com/watch?v=phL0RLKL8bc

Varför coaching?

Här kommer ett kort inlägg om vad coaching kan göra för Dig!

Coaching ökar Din medvetenhet och motivation, den undanröjer hinder, frigör potential och skapar resultat. Det är en resa som leder till personlig utveckling och ger ett rikare liv.


Citat"Du får aldrig en önskan utan att också få kraft att uppfylla den.
Men du kanske måste arbeta för den."

Richard Bach, Illusioner 

Kontaktinformation

Telefonnummer: 0730 23 77 73

Mailadress: sofia-levander@hotmail.com

Besöksadress: Lövsångaregatan 16, Tranås


Priser

Coaching går att utöva på många olika sätt: via telefon, MSN eller mail, hemma hos dig, under en härlig promenad eller i mitt lugna och rofyllda samtalsrum. Du som klient bestämmer vad som passar dig bäst. Här är några exempel på olika typer av coaching som jag erbjuder.


Privatpersoner (inkl. moms)

Coaching - live

45 min: 550:-*


Coaching - telefon

45 min: 500:-**


Coaching - MSN

20 minuter: 200:-**

45 minuter: 400:-**


Coaching - mail

2 gånger/ månad: 250:-**

4 gånger/ månad: 500:-


Första samtalet är alltid helt kostnadsfritt och utförs alltid live eller via telefon!


Coachingen säljs i paket därför gäller följande:

* Vid köp av minst fyra samtalstillfällen, minst 2 samtal/ mån. Vid hembesök kan tillägg för restid förekomma.

** Vid köp av minst fyra samtalstillfällen, minst 2 samtal/ mån.


Företag

Individuell coaching: samma priser som ovan men då exkl. moms.


Föreläsningar

Kontakta mig för offertförfrågan gällande vad Du/Ni är intresserade av.


RSS 2.0